Sanne Nijboer

“Door zichtbaar te zijn en je mond open te durven trekken, bereik je pas echt doelen in het leven.”

 

Het begon allemaal in 1996 in kleine Friese dorpje Hallum. Zoals in elk kleine dorp, kent iedereen elkaar. Mijn ouders waren werkzaam als badmeester en peuterleidster, waardoor iedereen ze wel eens tegen was gekomen. Beide dus geen ondernemers, maar wel stonden ze altijd klaarstaan om anderen te helpen en nieuwe dingen te leren. Zelf leefde ik op de achtergrond, zei weinig tot niks en was het liefst onzichtbaar. Al het nieuwe en onbekende vond ik doodeng en ontweek ik dan ook waar mogelijk.

Als kind had ik al een lichte obsessie met het stylen van mijn Hyves profiel, moest ik altijd de mooiste MSN-naam hebben en had ik meerdere blogs die ongeveer maandelijks een nieuw design kregen. Na mijn VMBO had ik geen idee wat voor opleiding ik wou doen. Omdat ik destijds veel tijd besteede aan mijn beauty-blog, koos ik voor Schoonheidsspecialiste. Al heel snel wist ik dat dit niks voor mij was en ben ik na een half jaar overgestapt naar Mediavormgeving. Hier kon ik mijn creativiteit kwijt in het maken van websites en drukwerk.

Tijdens een stage bij een drukkerij, kwam ik er achter dat ik toch echt met websites bezig wou. Maar hier kwam het bange meisje weer even om de hoek, want dat is toch een mannenwereld? Paste ik daar wel in? Niet geschoten is altijd mis. Ik stopte mijn stage bij de drukkerij en vond voor de resterende weken een webdesign stage bij Coco Nuts Hosting & Webdesign in Leeuwarden.

Door deze nieuwe plek, wist ik eindelijk wat ik mijzelf later zag doen. Dit motiveerde mij zo erg dat ik mijn opleiding versneld ging afgeronden. Op deze manier kon ik zo snel mogelijk beginnen aan de HBO-opleiding Interactive Media & Technologies in Groningen. Dood eng, want ik was eigenlijk nog nooit in deze grote stad geweest. Ook schreef ik mij (als inmiddels 19-jarige) in bij de Kamer van Koophandel, aangezien het hele dorp inmiddels naar mij toe kwam voor websites. Ook kon ik zo opdrachten blijven doen voor Coco Nuts. Nooit durven dromen dat ik dat na al die jaren nu nog steeds zou doen.

Sanne Nijboer - Front-end developer & Responsive websites

Mijn eigen bedrijf bleef eerst op een laag pitje, want eigenlijk ik had alle tijd nodig voor mijn studie. Inmiddels had ik mijn eerste eigen appartement en kwam het verlegen meisje steeds meer uit het stille hoekje. Ik kreeg mijn eerste baan in de marketing, trok mijn mond wat vaker open en was toe aan meer avontuur. Mijn afstuderen kwam in zicht en ik had veel interesse in Internet of Things. Echter leefde dat nog niet echt in Noord-Nederland. Toen ik in contact kwam met een stage bemiddelingsbureau en werd gevraagd naar mijn zoekgebied zei ik “ergens in Nederland, maakt niet uit waar”.

Na sollicitaties door het hele land, heb ik mijn huur in Friesland opgezegd en vertrok ik in mijn eentje naar het Gooi. Hier deed ik mijn afstudeeronderzoek waarbij de focus lag op een optimale gebruikerservaring. In mijn ogen is dit het belangrijkste als webdesigner en developer. Als klanten jouw product niet prettig vinden werken, gaan ze het ook niet gebruiken. Deze kennis pas ik dan ook nog steeds toe in alle producten die ik maak.

Door de grote vraag naar developers, had ik al mijn eerste baan als junior developer voordat ik überhaupt mijn scriptie had gehaald. Na anderhalf jaar miste ik variatie, omdat ik enkel aan het proces van één grote webapplicatie werkte. Een andere baan waarbij ik meer bezig ging met verschillende websites, was ook geen succes. Dit was een veel groter bedrijf, waardoor mijn functie ineens veel meer afgebakend was en ik echt alleen maar front-end developer was.

Terwijl ik aan het rondkijken was naar vacatures dacht ik bij alles “blijf ik dit ook leuk vinden als ik het fulltime moet doen?”. Ik kon gewoon niet de perfecte vacature vinden, omdat ik mij niet wou binden aan 1 functie. Ik wou gewoon het hele proces van A tot Z meemaken. Van eerste brainstorm tot oplevering. Elke dag een andere functie. Als ik het hier met anderen over had, zeiden ze eigenlijk allemaal “dan moet je toch echt eens je eigen bedrijf doorzetten”. Met flink wat gezonde spanning, diende ik mijn ontslag in en mocht ik mijzelf fulltime ondernemer noemen.

Mijn kennis en ervaring was inmiddels flink uitgebreid en gevarieerd. Ik had gewerkt als online marketeer en had al vaker klanten van begin tot eind met websites geholpen. Door mijn brede opleidingen was ook alles wel eens aan bod gekomen tijdens colleges. Misschien heb ik (nog) niet de grootste namen in mijn portfolio staan, maar daar zit voor mij ook niet de uitdaging in. Ik wil kleine bedrijven groot maken. Dit door mensen te motiveren en laten geloven in hun dromen. Daar word ik enthousiast van.

Sanne Nijboer - Front-end developer & Responsive websites

Als je mij vroeger zou hebben verteld dat ik mijn dromen na zou gaan leven en fulltime een eigen bedrijf zou runnen, zou ik waarschijnlijk heel hard hebben gelachen en het vooral niet hebben geloofd. Ook al ben ik opgevoed met de “niet geschoten altijd mis”-instelling, heb ik pas een paar jaar het lef om dat ook daadwerkelijk te doen. Sindsdien voel ik mij zoveel vrijer en vooral gelukkiger. Soms moet je even van het makkelijke, veilige pad af gaan om jezelf te vinden. Natuurlijk ga je soms even heel hard op je bek. Maar je moet nooit blijven liggen. Rome is ook niet in één dag gebouwd.

Naast mijn online kennis en een klein netwerkje, had ik ook nog niet veel toen ik begon. Eigenlijk wist ik helemaal niet waar ik moest beginnen. Wel werd mijn to-do-lijst steeds langer en had ik geen idee wat eerst moest. Na verschillende trainingen te hebben gevolgd, een heleboel kleinere to-do-lijstjes te hebben gemaakt en het gewoon te doen, sta ik waar ik nu sta. Af en toe wel even gehuild door paniek en twijfels, maar vooral met een grote lach en steeds meer motivatie keihard zitten werken op mijn laptopje.

 

Ben jij ook toe aan de volgende stap?

Elk bedrijf is uniek en heeft dus een eigen perfecte methode die bij jou en jouw doelgroep past. Natuurlijk komen hier een paar standaard vragen bij kijken, maar elk plan begint met een lege pagina, welke we samen helemaal gaan opvullen met al onze geweldige ideeën. Verwacht dus lekker veel intensief contact en vooral heel veel vragen. Want jij weet natuurlijk het beste wat jij wilt. Ik kijk wel wat haalbaar is.

Ben jij toe aan een nieuwe stap op online gebied? Samen te kijken hoe ik jou kan helpen bij jouw dromen werkelijkheid maken? Samen kijken hoe jij ook zo kan groeien? Vul direct het formulier hieronder in! Andere contactmethodes bekijken? Neem dan een kijkje op mijn contactpagina.